Herbestemming op de agenda tijdens roadshow voor lokale besturen

Het klimaatbeleid staat hoog op de agenda en lokale besturen spelen hierin een cruciale rol. Daarom organiseert het Departement Omgeving een roadshow langs elke provincie. Tijdens deze evenementen krijgen lokale besturen de kans om zich te laten inspireren door concrete projecten én krijgen ze praktische handvaten om hun gemeente toekomstbestendig te maken.

Ben je een lokale mandataris of ambtenaar, actief in stedenbouw, ruimtelijke ordening, milieu, natuur, bodem en afval, klimaat, platteland, wonen, energie of onroerend erfgoed? De Vlaamse overheid ondersteunt de nieuw aangestelde lokale besturen in deze omgevingsgerelateerde thema's.

💡 𝗪𝗮𝘁 𝗸𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻?
- Toelichting bij de belangrijkste thema's voor de beleids- en beheercyclus.
- Ondersteuning en oplossingen via demo’s, interactieve sessies en workshops.
- Standenmarkt en netwerking.

📅 𝗪𝗮𝗮𝗿 𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗻𝗻𝗲𝗲𝗿?
19/02/2025: Brussel (Herman Teirlinckgebouw)
24/02/2025: Antwerpen (Provinciehuis)
10/03/2025: Gent (Provinciehuis)
17/03/2025: Kortrijk (Xpo)
27/03/2025: Hasselt (VAC)

Klimaatmitigatie: praktijkvoorbeelden 

Een van de thema’s tijdens de roadshow is klimaatmitigatie. In elke provincie worden tijdens een interactieve sessie twee projecten voorgesteld die tonen hoe publieke en residentiële gebouwen op een duurzame manier gerenoveerd kunnen worden, met aandacht voor energie-efficiëntie, sociale inclusie, circulair bouwen en erfgoedbehoud.

De Kapittelzaal in Izegem

Voor de sessie in West-Vlaanderen die doorgaat op 17 maart te Kortrijk Xpo werd het circulaire herbestemmingsproject van de Kapittelzaal in Izegem geselecteerd. Dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe lokaal patrimonium op een doordachte manier nieuw leven ingeblazen kan worden. De architecten en het WZC 't Pandje hebben hier een belangrijke rol in gespeeld en laten zien hoe renovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Pieter Verfaillie, herbestemmer en architect bij Erfgoed en Visie zal in een uiteenzetting toelichten hoe dit project tot stand kwam.

 

Meer info kan je vinden op de website van het Departement Omgeving.

Deel deze link